Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Η διοίκηση Χαρδαλιά άφησε πίσω της συντρίμμια

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο νέος δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, χαρακτηρίζοντας την «τραγική» καθώς τα χρέη του δήμου υπερβαίνουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ!

Στην κατάμεστη αίθουσα του  δημοτικού κινηματογράφου Νέα Ελβετία (πρώην Λουίζα) το μεσημέρι της Κυριακής 23 Νοεμβρίου έγινε για πρώτη φορά δημόσια ενημέρωση πολιτών, η οποία είχε μεγάλη προσέλευση δημοτών  αλλά και μεγάλη συμμετοχή  στις ερωτήσεις- τοποθετήσεις που έγιναν μετά την ομιλία του δημάρχου Βύρωνα.

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης άρχισε την ομιλία του υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών ανά γειτονιά. Σημείωσε ότι η νέα δημοτική αρχή αποτελείται από νέα πρόσωπα  και χρειάζεται πίστωση χρόνου για «να βρει το βηματισμό της». Τόνισε επίσης ότι  η νέα δημοτική αρχή  απορρίπτει το «δημαρχοκεντρικό» μοντέλο και τη μονοπρόσωπη διοίκηση του προηγούμενου δημάρχου και στηρίζει τη συλλογική δράση, τη μαχητική διεκδίκηση και την κοινή προσπάθεια, η οποία μπορεί να βγάλει το Βύρωνα από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

Κακή διαχείριση, ημέτεροι και αδιαφορία

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Βύρωνα, εστίασε την ομιλία του στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος, αναφέροντας ότι τα χρέη του Βύρωνα φτάνουν τα 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15,8 εκατ. ευρώ είναι από δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Eurobank και τα υπόλοιπα είναι οφειλές προς προμηθευτές.  

Ανέφερε επίσης ότι η διοίκηση Χαρδαλιά δεν είχε καταθέσει ισολογισμούς του δήμου από το 2009 και λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση της έφερε στο δημοτικό συμβούλιο τους ισολογισμούς του 2009 και 2010 και αναμένονται οι υπόλοιποι.

Σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση τόνισε ότι θα γίνει άμεσα έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και όπου προκύπτουν στοιχεία ύποπτης συναλλαγής οι υποθέσεις αυτές θα σταλούν στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Ο δήμαρχος Βύρωνα κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν φρόντισε ούτε για τα στοιχειώδη, αφήνοντας ακόμα και ενοίκια απλήρωτα σε χώρους που μισθώνει ο δήμος, ενώ υποθήκευσε έσοδα του δήμου, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις  τεράστιες οικονομικές ανάγκες που δημιούργησε από την  κακοδιαχείριση και την εξυπηρέτηση «ημετέρων». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι  έως το 2012 οι προμήθειες στην  καθαριότητα γινόταν μόνο με ανάθεση.     

Υπηρεσίες στον… αυτόματο πιλότο

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης, καταλόγισε στην διοίκηση Χαρδαλιά αδιαφορία, αδράνεια και μικροκομματική λογική και αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατούσε σε υπηρεσίες του δήμου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Στο τομέα της καθαριότητας, είπε,  από το 2010 έχουν αποχωρήσει 50 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόλις 12 οδοκαθαριστές. Επίσης πολλά απορριμματοφόρα, μηχανοκίνητες σκούπες και το ειδικό όχημα πλύσης κάδων, έχουν τεθεί σε αχρηστία λόγω κακής ή ανύπαρκτης  συντήρησης.

Πολιτική προστασία «ώρα μηδέν»

Θέλοντας να τονίσει το μέγεθος της αδιαφορίας ο δήμαρχος Βύρωνα, ανέφερε χαρακτηριστικά και το παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι όταν ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, οι σχετικοί φάκελοι, η απάντηση που εισέπραξε ήταν: «Έχουν χαθεί!».     

Η Δημοτική Συγκοινωνία της… ακινησίας  

Για τη δημοτική συγκοινωνία ο Γρ. Κατωπόδης ανέφερε ότι άρχισε το έργο της με 12 λεωφορεία, από τα οποία 7 σαπίζουν χαλασμένα στην Εργάνη, 3 έχουν κρατηθεί ως ενέχυρο σε συνεργείο στον Ασπρόπυργο, στο οποίο ο δήμος Βύρωνα οφείλει περισσότερα από 5.000 ευρώ και πλέον  κινούνται μόνο δύο λεωφορεία και αυτά είναι σε κακή κατάσταση.

Παιδικές χαρές: Μια πικρή ιστορία 

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά από άλλους τομείς οι οποίοι έχουν περιέλθει σε πλήρη διάλυση, όπως οι παιδικές χαρές του δήμου, όπου όπως είπε αν και λειτουργούν εδώ και χρόνια δεν έχουν πιστοποίηση, ούτε σωστή φύλαξη.

Προτεραιότητες και στόχοι

Αναφορικά με την έως τώρα προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής, ο Γρηγόρης Κατωπόδης τόνισε ότι ένα από τα πρώτα πράγματα τα οποία –εκ των πραγμάτων- έπρεπε να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του δήμου, ήταν η εξασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων αφού υπήρχε άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών, ο οποίος αποφεύχθηκε.

Έκανε επίσης λόγο για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την επανεκκίνηση των υπηρεσιών του δήμου σε πιο σωστή βάση,  στη μείωση του κόστους λειτουργίας του δήμου,  στα μέτρα διαφάνειας και ελέγχου που πρέπει να ληφθούν και την ενεργή συμμετοχή του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών παρατάξεων  στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον του δήμου.

Ο λόγος στους πολίτες

Εκτός από το δήμαρχο Βύρωνα  στο πάνελ της εκδήλωσης βρισκόταν η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου, Βασιλική Σάρολα, η οποία είχε το συντονισμό της διαδικασίας και όλοι οι αντιδήμαρχοι Βύρωνα:  Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης Αναστάσιος Μαυρόπουλος, Ελένη Βασιλοπούλου και Χρήστος Σπυρόπουλος,  οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις που έγιναν από τους πολίτες, καθένας ανάλογα με τον τομέα της ευθύνης του, μετά την ομιλία του Γρηγόρη Κατωπόδη.

Οι περισσότερες ερωτήσεις των δημοτών αφορούσαν θέματα καθημερινότητας όπως: η καθαριότητα, ο ανεπαρκής φωτισμός δημόσιων χώρων, η απουσία πεζοδρομίων, ο καθαρισμός φρεατίων και η λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα, η λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης (νεκροταφείο), η  μείωση των δημοτικών τελών και η λειτουργία του νέου κολυμβητήριου.

Το κολυμβητήριο

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών υπηρεσιών, Δημήτρης Κόκκαλης, τα εγκαίνια του νέου κολυμβητηρίου από το Ν. Χαρδαλία ήταν απλώς μια «επικοινωνιακή φιέστα» λίγο πριν την αποχώρηση του, η οποία δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες για την άμεση  λειτουργία του έργου καθώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να ανοίξει τις πόρτες του στους πολίτες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ,  ο πρώην δήμαρχος, έλεγε ότι ήθελε να λειτουργήσει άμεσα, δεν έκανε καμία ενέργεια για την πρόσληψη του προσωπικού που απαιτείται γι΄αυτό το σκοπό (γυμναστές, ναυαγοσώστες, καθαριότητα κ.α.). Επίσης δεν έγινε καμία προετοιμασία για τη λήψη των σχετικών αδειών λειτουργίας.

Ο Δ. Κόκκαλης έκανε γνωστό ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για όλα τα παραπάνω και από το νέο έτος το κολυμβητήριο θα μπορεί να λειτουργήσει,  χωρίς , όπως είπε, να είναι σε θέση να πει ακριβώς πότε. 

 Παρεμβάσεις

Καίρια ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε με σκληρή γλώσσα στη κακοδιαχείριση που υπήρξε στο δήμο τα προηγούμενα χρόνια και κάλεσε τη νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει με τόλμη και χωρίς συμβιβασμούς στον επανασχεδιασμό της πολιτικής της από μηδενική βάση σε ότι αφορά στη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. Ζήτησε επίσης ρήξεις με την κεντρική εξουσία, προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο δήμος Βύρωνα από μνημονιακές πολιτικές που στραγγαλίζουν τους ΟΤΑ . Αναφέρθηκε δε, χαρακτηριστικά, στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στο οποίο όπως είπε ο Δήμος Βύρωνα δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει .

Από την πλευρά του,  ο Κοσμάς Τσιάκαλος, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «Πολίτες του Βύρωνα» ζήτησε ενημέρωση για το έργο των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι θα μπουν στο δήμο. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για τις καταγγελίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών για παράνομη δημοπράτηση έργων ανάπλασης στην περιοχή Προσφυγικά του Καρέα (προϋπολογισμού) 4.169.491,53 ευρώ,  με το σύστημα της μελετοκατασκευής,  το οποίο έχει απαγορευθεί με υπουργική απόφαση του 2013. 

 Τέλος να αναφέρουμε ότι το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων: Μίλτος Μπαντής (Μαζί για το Βύρωνα), Αλέξης Σωτηρόπουλος (Δύναμη Ελπίδας) και Σταύρος Τζιορτζιώτης (επικεφαλής Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα).

Στην πρώτη δημόσια ενημέρωση πολιτών από το νέο δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη,  παραβρέθηκαν ακόμα, η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεανώ Φωτίου, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής, Ερμιόνη Κυπριανίδου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο δημοτικός σύμβουλος  Γιώργος Κριατσιώτης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης και ο υπεύθυνος του ΚΙΦΒ, Δημήτρης Σουλιώτης που έθεσε πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση Χαρδαλιά και τον καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους της προηγούμενη δημοτικής αρχής.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Δημάρχου ΕΔΩ

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1