Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Αντιδικία Δήμου Βύρωνα και Σωματείου Εργαζομένων Δ. Β.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα δικαστήρια θα λύσουν τελικά τη διαφορά μεταξύ του σωματείου των εργαζομένων του δήμου μας με τη δημοτική αρχή.

Ας δούμε όμως την ιστορία απ’ την αρχή.

Οι εργαζόμενοι σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες όπως καθαριότητα, κοιμητήριο κ.λ.π. δικαιούνται, για λόγους προστασίας της υγείας τους, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις και την νομοθεσία, ένα λίτρο γάλα, το οποίο ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τους καταβάλει καθημερινά και σε περίπτωση που αυτό δεν δοθεί εγκαίρως, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να το ενσωματώσει στο μισθό τους.

Με αυτό το δεδομένο, εργαζόμενοι, στο δήμο μας, που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες είχαν καταθέσει αγωγή,  με την οποία ζητούσαν να υποχρεωθεί ο Δήμος να τους καταβάλει τα χρήματα που αντιστοιχούν  στη παροχή του γάλατος για την περίοδο 2/2011 έως 31/12/2011, κατά την οποία το δήμο διοικούσε η παράταξη του κ. Χαρδαλιά.

Η υπόθεση συζητήθηκε εχθές, Πέμπτη 15/01/2015 και η σημερινή δημοτική αρχή προσήλθε και κατέθεσε ως αντίδικος σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων, ζητώντας να γνωμοδοτήσει το δικαστήριο υπέρ του δήμου και συνεπώς να μη καταβληθούν στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα.

Μετά από αυτά το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή, για ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και τη οποία μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του άρθρου.

Το «Δήμος και Πολιτεία» επικοινώνησε με τον δικηγόρο του σωματείου, κ Κώστα Σταθόπουλο και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά η δημ. Αρχή ή ήταν υποχρεωμένη να λειτουργήσει με τον τρόπο που το έκανε. Η απάντηση του κ. Σταθόπουλου ήταν ότι «Εάν ο δήμος δεν ήθελε να γίνει το δικαστήριο, και θεωρούσε ότι έπρεπε να καταβάλει τα χρήματα στους εργαζόμενους, διότι όντως τα χρωστά, άσχετα αν την οφειλή τη δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση του κ. Χαρδαλιά, θα μπορούσε είτε να παραβρεθεί ο δήμαρχος και δηλώσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων, είτε να δώσει εντολή στη δικηγόρο του δήμου να συνομολογήσει την υποχρέωση».

Αναμένουμε την ανακοίνωση της δημ. Αρχής, μια και δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τον δήμαρχο και το γραφείο τύπου του δήμου ώστε να έχουμε και τη θέση της δημ. Αρχής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δ. Β.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ  ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Κατέθεσε ως αντίδικος στο δικαστήριο ενάντια  στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για την παροχή του γάλατος.

Συζητήθηκε την Πέμπτη 15/1/2015 στο δικαστήριο η αγωγή που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι του Δήμου Βύρωνα με την οποία ζητούν να υποχρεωθεί ο Δήμος να τους καταβάλει τα χρήματα που αντιστοιχούν  στη παροχή του γάλατος κατά την περίοδο 2/2011 έως 31/12/2011, γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν τους είχε δώσει.

 Οι εν λόγω εργαζόμενοι υπηρετούν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες όπως καθαριότητα, κοιμητήριο κ.λ.π. όπου σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις και την νομοθεσία ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τους καταβάλει καθημερινά ένα λίτρο γάλα για λόγους προστασίας της υγείας τους.

Στο δικαστήριο η σημερινή δημοτική αρχή προσήλθε και κατέθεσε ως αντίδικος σε βάρος του δικαιώματος των εργαζομένων. Αμφισβήτησε  τις συλλογικές συμβάσεις και την νομοθεσία που σαφώς ορίζει ότι όταν δεν δίνεται ένα λίτρο γάλα την ημέρα αποτιμείται και δίνεται στον εργαζόμενο σε χρήμα. Δυστυχώς η δημοτική αρχή αντί να συνομολογήσει και να αναγνωρίσει  την υποχρέωση που έχει ο Δήμος και να δώσει τα χρήματα στους εργαζόμενους ζήτησε από το δικαστήριο να απορριφθεί η αγωγή των εργαζομένων. Να καταδικαστούν και να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη αντεργατική πολιτική πράξη της δημοτικής αρχής που θέτει σε αμφισβήτηση ένα δικαίωμα το οποίο σχετίζεται με την προστασία της υγείας των εργαζομένων και είναι κατοχυρωμένο μέσα από συλλογικές συμβάσεις και τη νομοθεσία. Δυστυχώς η Δημοτική αρχή δεν σεβάστηκε το στοιχειώδες και αντιδίκησε στο δικαστήριο για αυτό το θέμα, ενώ όφειλε να συνομολογήσει  για το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων  προτείνοντας να  δικαιωθούν οι εργαζόμενοι.

Το Δ.Σ του σωματείου μας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου πραγματοποίησε έντονη παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή παρουσία και του Δημάρχου κ. Κατωπόδη καταγγέλλοντας ως αντεργατική τη συγκεκριμένη πράξη. Επισημαίνοντας ότι  η επιχειρηματολογία που κατατέθηκε στο δικαστήριο αμφισβητεί τις συλλογικές συμβάσεις  και την νομοθεσία που κατοχυρώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων για να τους καταβάλλεται καθημερινά η παροχή του γάλατος. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και μέχρι σήμερα από τις αρχές Νοεμβρίου του 2014 δεν δίνεται  καθημερινά το γάλα σε όλους τους εργαζόμενους( μείον 30%) που το δικαιούνται γιατί η προμηθεύτρια εταιρεία δεν πληρώνεται.

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας και την έντονη αντιπαράθεση  η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Ο Δήμαρχος  μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να καταθέσει κείμενο προσθήκη στο δικαστήριο όπου αναγνωρίζει το αίτημα των εργαζομένων και δέχεται να τους καταβληθούν τα χρήματα τις ημέρες που εργάστηκαν. Θα περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου και σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα μας και την διεύρυνση τους.

Το σωματείο μας είναι εδώ και αποτελεί την ασπίδα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν σωπαίνουμε, δεν συναινούμε απέναντι σε καμία δημοτική αρχή, καμία εξουσία  όταν πρόκειται να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Συνεχίζουμε την ανεξάρτητη εργατική ταξική δράση  και δυναμικά αντιστεκόμαστε ενάντια στην αντεργατική πολιτική.  Υπερασπιζόμαστε  το δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου και των υπηρεσιών του, ενάντια σε όσους απεργάζονται σχέδια  ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής ιδιωτών στη λειτουργία του δήμου μέσα από διάφορες συμβάσεις. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 Ιανουάριος 2015

 

 

 

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1