Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Παρασκευή 20/2/15 έγινε στη Λαμπηδόνα μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην οποία συμμετείχαν  τα κινήματα Κερατέας, Γραμματικού, Φυλής, Λαυρεωτικής,  ΠΡΩΣΥΝΑΤ, Οργανωτική Επιτροπή για Παναττική Συνέλευση κατά των ΧΥΤΑ και του αποτεφρωτήρα Αττικής  και Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.

Παραβρέθηκαν από την Λαυρεωτική η κ. Δήμητρα Κάρρα, από Μαραθώνα – Γραμματικό, η κ. Σταυρούλα Δρακοπούλου, Δημ. Σύμβουλος Δ. Μαραθώνα και ο κ. Δημήτρης Δαμάσκος Μηχανολόγος Μηχανικός και μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ ,  από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής ο κ. Χαρίλαος Μαρμάρου, από την Οργανωτική Επιτροπή για Παναττική Συνέλευση κατά των ΧΥΤΑ και του αποτεφρωτήρα Αττικής η κ. Φλώρα Νικολιδάκη, περιφερειακή σύμβουλος Π. Αττικής, από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ η κ. Βαγγελιώ Σωτηροπούλου  και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ανέλυσε ο καθένας απ’ τη μεριά του ζητήματα που αφορούν στον τομέα του.

Η κ. Σωτηροπούλου  απάντησε στο κομβικό ερώτημα σχετικά με το ποιος ωφελείται από τη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας ότι υπάρχουν 2 μοντέλα.

Ένα προς όφελος της κοινωνίας κι ένα προς όφελος των εργολάβων και των ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους.

Δείτε αναλυτικότερα την τοποθέτηση της κ. Σωτηροπούλου ΕΔΩ.

 

Η κ. Νικολιδάκη μίλησε για το στόχο της σύστασης της Παναττικής Συνέλευσης, που είναι να αντιληφθούμε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει να κλείσει. Έχει κορεστεί και δεν έχει άλλο χώρο. Ούτε μπορούμε αλλά και δεν πρέπει να  δημιουργήσουμε νέες χωματερές.

Τι θα γίνουν λοιπόν τα σκουπίδια μας αναρωτήθηκε.

Δείτε αναλυτικότερα την τοποθέτηση της κ. Νικολιδάκη ΕΔΩ.

 

Ο κ. Δαμάσκος από την επιτροπή αγώνα κατοίκων Μαραθώνα – Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ, συμφώνησε με τους υπόλοιπους ομιλητές για τα μοντέλα διαχείρισης  και  το κλείσιμο της Φυλής καθώς και για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο. Διαφοροποιήθηκε ωστόσο από την πρόταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ στο ακανθώδες ερώτημα για το τι θα κάνουμε με τα σύμμεικτα υπολείμματα, μετά την ανακύκλωση και πρότεινε την εξαγωγή του  ελάχιστου σύμμεικτου υπολείμματος μετά την ανακύκλωση, σε χώρες που διαθέτουν εγκαταστάσεις υψηλής στάθμης και προδιαγραφών, όπως η Γερμανία και η Κίνα, που θέλουν αυτά τα υπολείμματα για την παραγωγή ενέργειας.  Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας γύρω από τα σύμμεικτα σκουπίδια.  Τέλος μίλησε αναλυτικότατα και με στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση, στο θέμα αυτό, στο δήμο Βύρωνα και πρότεινε συγκεκριμένες  προτάσεις – λύσεις, που θα αποδώσουν και θα φέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη στο δήμο.

Σύντομα θα παρουσιάσουμε την τοποθέτηση του κ. Δαμάσκου ΕΔΩ.

 

Ο κ. Χαρίλαος Μαρμάρου από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής με γλαφυρά στοιχεία και αριθμούς τεκμηρίωσε, ότι η Φυλή πρέπει να κλείσει άμεσα. Ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι μια υγειονομική βόμβα όχι μόνο για την περιοχή του, αλλά για ολόκληρη την Αττική. Σκορπάει αρρώστιες, ρυπαίνει έδαφος, νερό και αέρα. Το μολυσματικό αυτό «κύτταρο» στη Φυλή, εφησυχάζει όλους τους υπολοίπους, αλλά κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Τέλος ζήτησε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα : Άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και την αποκατάστασή της.

Κάθε Δήμος να αναλάβει την διαχείριση των σκουπιδιών του με διαλογή στην πηγή.

 Δείτε αναλυτικότερα την τοποθέτηση του κ. Μαρμάρου ΕΔΩ

 

Ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος των εργαζομένων Δ. Βύρωνα παρέθεσε αναλυτικότατα στοιχεία με τα παραγόμενα απορρίμματα, το ποσοστό ανακύκλωσης και τα ποσά που πληρώνουν οι δημότες και κάτοικοι του Βύρωνα για την διαχείριση, έδωσε ουσιαστικά μια πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στην πόλη μας.

Επιγραμματικά τόνισε ότι

Επιχειρηματικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για την διαχείριση Απορριμμάτων

Το Σωματείο είναι αντίθετο με τις ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν στόχο μόνο το κέρδος

Υπερασπιζόμαστε και θα αγωνιστούμε για τον Δημόσιο, Κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης Απορριμμάτων

Πολιτικά διεκδικούμε : το δικαίωμα των Δήμων στη διαχείριση, με μοντέλα φιλικά στο περιβάλλον που θα επιφέρουν έσοδα στους Δήμους, λιγότερα σκουπίδια, νέες θέσεις εργασίας, μείωση δημοτικών τελών, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Δείτε αναλυτικότερα την τοποθέτηση του κ. Παναγιωτόπουλου ΕΔΩ

 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις πολιτών και δημοτικών συμβούλων τις οποίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1