Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Το Σ.Ε.Δ.Β. για Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ανακοίνωση διεκδικητικού χαρακτήρα αλλά και κριτική στη δημ. αρχή εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων δήμου Βύρωνα για τους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για συγχρόνους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα για όλα τα παιδιά της πόλης.

 

Συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το 2001 που η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφερθούν οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί από το υπουργείο υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ευθύνη της λειτουργίας τους να έχουν οι δήμοι. Όλα αυτά τα χρόνια με τις πολιτικές που ασκήθηκαν από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές δεν στάθηκε δυνατό να έχουμε στο Δήμο μας παιδικούς σταθμούς που να μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των πολιτών. Υπάρχουν παιδιά τα οποία αποκλείονται και μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ που ασκείτε και επιβάλλεται η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, με την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την απαγόρευση προσλήψεων μονίμου προσωπικού, τα προβλήματα οξύνονται στην λειτουργία των παιδικών σταθμών. Οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται έχοντας στρατηγική επιδίωξη να λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τα πάντα να πληρώνονται από τους δημότες. Την ίδια στιγμή τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, την κρατική χρηματοδότηση και τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς, εάν δίνονταν στο σύνολο τους για τους δημοτικούς σταθμούς η κατάσταση θα ήταν διαφορετική και σίγουρα με λιγότερα προβλήματα. Οι ευθύνες βαρύνουν τις κυβερνήσεις για την αντιλαϊκή, αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν, η οποία δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Μεταφέρουν αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να δίνουν τα χρήματα που απαιτούνται. Ευθύνες έχουν και οι δημοτικές αρχές γιατί η πολιτική τους δεν συμβάλει σε μια διαρκεί αναβάθμιση των δημοτικών σταθμών με δημόσιο κοινωνικό παιδαγωγικό χαρακτήρα σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα μιας σύγχρονης αντίληψης για την κοινωνική φροντίδα και την προσχολική αγωγή.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι πρώτα από όλους τα ίδια τα παιδιά που πολλές φορές περνούν την ημέρα τους σε χώρους και σε συνθήκες που δεν είναι άρτιοι, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω κτηριακών υποδομών( αίθουσες μικρές, προβλήματα στους αύλειους χώρους).

Τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια υπολείπονται κατά πολύ από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες ώστε όλα τα παιδιά να φιλοξενούνται στους Δ. Π. Σταθμούς που να πληρούν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για σύγχρονη προσχολική αγωγή σε κατάλληλα κτήρια (επαρκείς εσωτερικοί χώροι, προαύλια, πυρασφάλεια, αντισεισμική προστασία, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας). Η λειτουργία του νέου Παιδικού Σταθμού (στη Γρανικού) είναι ένα βήμα που όμως δεν είναι αρκετό.

Η σημερινή δημοτική αρχή περιορίζεται σε μια πολιτική διαχείρισης και διεκπεραίωσης μιας κεντρικής πολιτικής που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα. Για την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών χρειάζεται να απαιτήσει από την κεντρική εξουσία να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι και να διεκδικήσει όλα εκείνα τα μέσα που θα εξασφαλίζουν τον δημόσιο κοινωνικό παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. Να παρθούν μέτρα ώστε την νέα χρονιά να εξαλειφθούν προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού, η ανεπαρκής σίτιση των παιδιών, έλλειψη παιδαγωγικού υλικού κ.λ.π. Χρειάζεται να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων, να γίνουν προσλήψεις μονίμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Να τηρηθούν οι αναλογίες παιδιών-παιδαγωγών. Σήμερα υπολείπονται 14 εργαζόμενοι και τα προβλήματα στη λειτουργία των σταθμών είναι εμφανή.

Οφείλει να βάλει σε προτεραιότητα την ανάγκη εξεύρεσης χώρων μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια για την ανέγερση νέων Παιδικών Σταθμών σε κάθε γειτονιά της πόλης, ώστε να μην μένει κανένα παιδί έξω από τους σταθμούς.

Η επιλογή για να λειτουργήσει ο 2ος Π. σταθμός στον Καρέα σε ιδιωτικό χώρο, ήταν μια λάθος επιλογή η οποία πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί, γιατί δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και το συμφέρον του Δήμου. Τα παιδιά του Καρέα εξυπηρετούνται από τον 7ο Παιδικό σταθμό που υπάρχει και λειτουργεί σε δημοτικό κτήριο. Χρειάζεται να αναζητηθεί χώρος στο βασικό ιστό της πόλης, ώστε τα παιδιά να μην μεταφέρονται από τις γειτονιές του Βύρωνα στον Καρέα ( πάνω από 80 παιδιά μεταφέρονται από τον Βύρωνα ).

Το σωματείο και οι εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε οι Παιδικοί σταθμοί να έχουν δημόσιο δωρεάν κοινωνικό παιδαγωγικό χαρακτήρα. Να είναι χώροι προσχολικής αγωγής, κοινωνικής ενσωμάτωσης του παιδιού και εξομάλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Να μην αποκλείεται κανένα παιδί από τους δημοτικούς σταθμούς της πόλης. Οι προσπάθειες μας σκοντάφτουν, εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται από την κεντρική και δημοτική εξουσία. Έχοντας την εμπειρία της λειτουργίας των σταθμών και γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε λύσεις που θα βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση και θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων .

Διεκδικούμε: Συγχρόνους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς,

 • Με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα για όλα τα παιδιά της πόλης.
 • Την άμεση ενσωμάτωση των Παιδικών σταθμών στο Δήμο. Αυτό θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα στη λειτουργία των σταθμών, εξοικονόμηση προσωπικού και οικονομία κλίμακας λειτουργικών εξόδων.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών, την τήρηση των αναλογίων παιδιών- παιδαγωγών και να μην καταστρατηγούνται κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι χωρίς να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού.
 • Επαναφορά του 6ωρου -30ωρου στο παιδαγωγικό προσωπικό. 35ωρο, για τις άλλες ειδικότητες.
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν κοινωνικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών. Κατάργηση των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς.
 • Τα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης, του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τους σταθμούς να δίνονται   για αυτούς στο σύνολο τους και να ΜΗΝ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ για άλλους σκοπούς του δήμου, ώστε να εξαλειφθούν προβλήματα που υπάρχουν και σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των σταθμών, σεβόμενοι τα δικαιώματα των παιδιών και των εργαζομένων.
 • Προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού καθώς και αναλώσιμων παιδαγωγικών και εποπτικών υλικών.
 • Εγγραφές των παιδιών στον πλησιέστερο παιδικό σταθμό από τον τόπο κατοικίας τους. Διαφάνεια και αξιοκρατία στις εγγραφές των παιδιών. Συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων και του σωματείου των εργαζομένων στην επιτροπή επιλογής.
 • Σχεδιασμό για άμεση μεταφορά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που δεν πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις .
 • Επισκευές - συντήρηση - βελτίωση των κτιρίων όσο αναφορά τους όρους ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαμονής των παιδιών και των εργαζομένων ( πυρασφάλεια - πρόληψη για σεισμούς - πιστοποίηση αύλειων χώρων) .
 • Δημιουργία νέων Δ. Π. Σταθμών στις γειτονιές της πόλης που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
 • Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.
 • Συνολική στήριξη του έργου των εργαζομένων με σεμινάρια ανά ειδικότητα, από δημόσιους φορείς.

Όλα αυτά απαιτούν ενεργή συμμετοχή, δράση και διεκδίκηση των εργαζομένων, των γονιών και της κοινωνίας.

Απαιτούν την σύγκρουση και την ρήξη με τις πολιτικές των μνημονίων, των θεσμών( Τρόικα), της Ε. Ένωσης, που θέλουν να συνεχιστεί η βάρβαρη πολιτική, να υπογραφεί μια νέα συμφωνία υποταγής του ελληνικού λαού στα συμφέροντα των δανειστών, των τραπεζιτών, του κεφαλαίου.

Σας καλούμε να αγωνιστούμε για την ενιαία προσχολική αγωγή με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές διασφαλίζοντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα και την πρόσβαση όλων των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς.    

Ιούνιος 2015

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
 • 1