Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Πρωτοβουλία των 10 δημάρχων: Υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης σχέσης εργασίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη τύπου 10 δημαρχών της Αττικής που στηρίζονται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης

Συνέντευξη τύπου στην Καισαριανή, με θέμα «Οι εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση : Από τη ζούγκλα των μνημονίων, στη μόνιμη και σταθερή εργασία», έδωσαν σήμερα 10 Δήμαρχοι της Αττικής (Αγ. Παρασκευής-Γ. Σταθόπουλος, Αιγάλεω-Δ. Μπίρμπας, Βύρωνα-Γρ. Κατωπόδης, Ζωγράφου-Τ. Καφατσάκη, Καισαριανής-Γ. Κοντόσταυλος, Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Χρ. Βρεττάκος, Ν. Ιωνίας-Ηρ. Γκότσης, Περάματος-Γ. Λαγουδάκης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας-Άρ. Βασιλόπουλος & Χαλανδρίου-Σ. Ρούσσος).

Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν εκτός των εκπροσώπων των ΜΜΕ και η βουλευτής Άρτας και υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Όλγα Γεροβασίλη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, κ. Κώστας Πουλάκης, καθώς και πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εργαζόμενοι, εκτέθηκε εκ μέρους των Δημάρχων η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο οι Δήμοι – ως ο εγγύτερος προς τους πολίτες θεσμός – καλούνται να αντιμετωπίσουν, παρά το γεγονός ότι έχουν στη διάθεσή τους 65% λιγότερους κρατικούς πόρους και 30%-40% λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με το 2009, εξαιτίας των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία), των συνταξιοδοτήσεων και των πρόωρων αποχωρήσεων. Και, ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ανάγκη μίας άλλης πολιτικής σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που θα κατατείνει στην αναγνώριση πλήρων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη δημιουργία μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας και στον περιορισμό της εποχικής απασχόλησης μόνο όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση της υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε στην εισηγητική του τοποθέτηση, εκ μέρους των 10 Δημάρχων, ο Δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μπίρμπας, «οι κυβερνήσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χθες, των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας σήμερα, απαγορεύουν τις προσλήψεις, και ελαστικοποιούν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ. Με σχέδιο, αλλοιώνουν τη θεσμική στόχευση και τους σκοπούς δημόσιων οργανισμών (ΟΑΕΔ) και κοινωνικών συλλογικοτήτων (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί κ.λπ.), ώστε να παραβιάσουν κάθε κείμενη εργατική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς αυτούς ως by pass φορείς προσλήψεων μειωμένων δικαιωμάτων». Όπως τόνισε ο κ. Μπίρμπας, στόχος είναι η διάλυση των υφιστάμενων, συνταγματικά και νομοθετικά αναγνωρισμένων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η δραματική συρρίκνωση των αμοιβών στη μισθωτή εργασία, αλλά και η «εξαφάνιση» και ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών γενικού ενδιαφέροντος (καθαριότητα, κοινωνική προστασία για παιδιά και ηλικιωμένους, πολιτισμό αθλητισμό κλπ), με νέα επιβάρυνση των πολιτών.

Όπως με τη σειρά του υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο δεύτερος εκ των ομιλητών, κ. Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η αλλαγή πολιτικής στον τομέα των εργασιακών σχέσεων απαιτεί συνολική κυβερνητική αλλαγή. Ωστόσο, ήδη από σήμερα οι Δήμαρχοι της Αριστεράς – έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, χωρίς όμως να καθίστανται συνένοχοι της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, που μακροπρόθεσμα θα έχει πολύ βαριές συνέπειες – δίνουν ταυτόχρονα μία διπλή μάχη : Να μείνουν οι υπηρεσίες ανοιχτές και σε λειτουργία, αλλά και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα τους και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Από την πλευρά του, ο «οικοδεσπότης» της συνέντευξης τύπου και Δήμαρχος Καισαριανής, κ. Γιώργος Κοντόσταυλος, αφού επισήμανε και ο ίδιος τα τεράστια προβλήματα και τις αποψιλωμένες υπηρεσίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η νέα δημοτική αρχή, εξέφρασε τη χαρά του που «από την Καισαριανή ξεκινά ένα πραγματικό – και όχι μόνο στον τίτλο – κίνημα ανατροπής στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», ενώ επανέλαβε τη διπλή δέσμευσή του, «να κρατήσουμε το Δήμο ανοιχτό και, ταυτόχρονα, να τον αλλάξουμε».

Μάλιστα, αναφερόμενος και στο θέμα της επαναληπτικής εκλογής της 30ης Νοεμβρίου στο Δήμο του, τόνισε ότι «ο δικός μας εχθρός είναι η κυβερνητική πολιτική και τα τεράστια προβλήματα» και όχι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, και δη της Αριστεράς.

Τέλος, στις σύντομες παρεμβάσεις τους ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, κ. Άρης Βασιλόπουλος, η Δήμαρχος Ζωγράφου, κ. Τίνα Καφατσάκη, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Χρήστος Κορτζίδης, αναφέρθηκαν και στις διώξεις και τις ακόμα και προσωπικές συνέπειες που υφίστανται οι Δήμαρχοι που υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών των Δήμων από την ΕΥΔΑΠ.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1