Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kαταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα του πρώην υπουργού, λέει η Εισαγγελέας. Με το κρίσιμο θέμα της παραγραφής, αν υπάρχει η όχι, για τα αδικήματα του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε την πολύωρη πρότασή της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η Εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου.

Η Εισαγγελέας, αναλύοντας με λεπτομέρειες τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατέληξε σε συμπέρασμα ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού (νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας) δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.

Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προβλέπεται και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες.

H Εισαγγελέας άσκησε κριτική για την σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και ανέφερε ότι είμαστε η τελευταία χώρα που διαθέτει τέτοια νομοθεσία, τασσόμενη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της αγόρευσης της η ανώτατη Εισαγγελέας τόνισε : «Δεν θα ήθελα ποτέ στη θέση του κατηγορουμένου να είναι ένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και εγώ στη θέση της κατηγορούσας αρχής. Δυστυχώς έχω από το δυσάρεστο καθήκον λόγω της θέσεώς μου και θα αναγκαστώ να πω και πράγματα που θίγουν το κράτος μας για τον τρόπο που λειτουργεί».

Η κ. Δημητρίου εντόπισε ανακρίβειες και κενά στις θέσεις του πρώην υπουργού.

Η Εισαγγελέας, ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός διαθέτει επιλεκτική μνήμη και «αλλά θυμάται και άλλα ξαφνικά τα ξεχνά» ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ως σήμερα τι έγινε το περίφημο cd της λίστας, πού το έδωσε για φύλαξη, και πως χάθηκε.

«Δεν ξέρω», τόνισε η εισαγγελέας, «πως επιλεκτικά θυμάται ο κατηγορούμενος μια και μας λέει τι έγινε με το cd, αλλά δεν θυμάται πού το έδωσε. Σε ποια γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη. Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του».

Σε ό,τι αφορά για την εντολή Παπακωνσταντίνου να δώσει μόνο ορισμένα ονόματα καταθετών για έλεγχο στον Καπελέρη, η εισαγγελέας τόνισε ότι η ενέργειά του δεν ήταν η ενδεδειγμένη καθώς η «λίστα απεικόνιζε μια κατάσταση που δεν ήταν πρόσφατη καθώς άλλοι είχαν μηδενίσει τους λογαριασμούς του η είχαν μεγαλύτερα από τα αναφερόμενα ποσά». Πρόσθεσε δε, ότι το σύνολο των Ελλήνων καταθετών δεν πήραν 2 δισ. δολάρια αλλά 4,5 δισ. δολάρια.

Ο κατηγορούμενος, τόνισε η εισαγγελέας, «δεν έχει ούτε το cd, που το πήραμε με τόση ευλάβεια και τόση επισημότητα, δεν μας λέει που είναι το cd, δεν μας λέει πού είναι ο υπολογιστής του συνεργάτη του που έκανε την επιλογή ορισμένων καταθετών, πού είναι ο υπολογιστής που o ίδιος άνοιξε ορισμένα αρχεία- δύο τρία όπως λέει ο ίδιος- που είναι το έγγραφο που συνόδευε το cd . Πως είναι τόσο διαλλακτικός με τη γραμματέα του, στην οποία λέει ότι έδωσε το cd, μια και έφθασε ως εδώ, που είναι οι σελίδες με την επιλογή των λίγων καταθετών που του έδωσε ο συνεργάτης του Αγγελόπουλος».

Kαταπέλτης η εισαγγελέας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου

Η κ. Δημητρίου επέρριψε προσωπικά τις ευθύνες για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου αναλύοντας τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν και αξιολογώντας τα αρχεία που ανοίχτηκαν από τη λίστα.
Κατά την εισαγγελέα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης - αντιςτοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα ( σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων).
Μόνον ο πρώην υπουργός υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τα σχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκ.δολλαρίων.
«Ούτε ο Διώτης,ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά. Ποιοί έχουν τα μεγαλύτερα ποσά» είπε η εισαγγελέας.
Η Εισαγγελέας ειδικότερα, αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της λίστας Λαγκαρντ και τόνισε ,ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010 όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ό ίδιος αρνείται, όπως επίσης και σε άλλα ανοίγματα της λίστας, συνολικά ανοίχτοικαν 58 αρχεία.

H Εισαγγελέας ανέφερε ένα προς ένα τα αρχεία που ανοίχτηκαν - τα 58- και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο λογαριασμός με τα 500 εκ. δολλάρια«
«Ολα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα και διερωτήθηκε«Πως άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιός αλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποςά; Oυτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος,ήξερε ποιοί είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις...»

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1