Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πρώτη είδηση σε όλα τα ξένα ΜΜΕ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με διαφορετικές προσεγγίσεις και συναισθήματα κυκλοφορούν οι μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες μετά την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα. Financial Times, Il Manifesto, Guardian, Liberation  και άλλες εφημερίδες φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στην Αθήνα και του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

«H ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη», αναφέρει ο Guardian. «Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές και αφήνει ελπίδα αλλαγής των πολιτικών λιτότητας», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, στο πρωτοσέλιδο επισημαίνεται πως ο ελληνικός λαός απορρίπτει τη λιτότητα που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, ενώ αναφέρονται και οι δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά «περί ήσυχης συνείδησης».

Στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation φιγουράρει η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο «Το νέο πρόσωπο της Ευρώπης». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τη «μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει νέες προοπτικές για την Ελλάδα με την ελπίδα για μια διαφορετική προσέγγιση από τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη».

WSJ: «Η ελληνική ψήφος πυροδοτεί νέα σύγκρουση στην Ευρώπη»

Η ελληνική ψήφος πυροδοτεί νέα σύγκρουση στην Ευρώπη αναφέρει στο πρωτοσέλιδο του σήμερα η Wall Street Journal.

Με έναν ακόμα πιο τολμηρό τίτλο οι Financial Times διερωτώνται αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ένας νέος Ούγκο Τσάβες ή ένας Λούλα Ντα Σίλβα.

«Ο Τσίπρας θα θέλει να θέσει σε εφαρμογή τις λιγότερο δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, την αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά που έχει κοπεί, καθώς και τη διανομή κουπουνιών για φαγητό για άπορους», αναφέρουν οι Financial Times.

«Το κεντρικό ερώτημα, στο οποίο δε μπορεί να δοθεί ακόμα οριστική απάντηση, είναι αν ο κύριος Τσίπρας θα αποδειχθεί μετριοπαθής όταν αναλάβει την εξουσία, θέλοντας να διακόψει τις συμφωνίες με τους πιστωτές. Για τρία χρόνια ακούστηκε σαν τον Ούγκο Τσάβες, τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας και μπαμπούλας των ΗΠΑ, και μερικές φορές σαν τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος όσο ήταν στην εξουσία, κυβέρνησε σαν μεταρρυθμιστής παρά σαν ριζοσπάστης Αριστερός», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όπως εξηγούν οι Financial Times τα πράγματα ενδέχεται να λειτουργήσουν υπέρ του αν επιλέξει το δρόμο του πραγματισμού. Αν πάντως δεν είναι πραγματιστής τότε τα πράγματα δε θα λειτουργήσουν υπέρ του και οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει θα είναι τρομακτικά αμήχανες.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το πρωτοσέλιδο της σημερινής ιταλικής εφημερίδας Il Giornale που ανήκει στην οικογένεια Μπερλουσκόνι… Ο τίτλος «Κομουνιστές στην κυβέρνηση. Προσοχή», προδιαθέτει τον αναγνώστη για το κλίμα που μεταφέρει το δημοσίευμα. «Η Ευρώπη τρέμει για το ευρώ, αλλά φταίει εκείνη», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα και κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις αν τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι γραφειοκράτες πρέπει να πάρουν το μάθημά τους από τη σημερινή εκλογική νίκη, καθώς είναι το αποτέλεσμα μίας καταπιεστικής πολιτικής λιτότητας.

Την ίδια ώρα, σαφώς διαφορετικό είναι το μήκος κύματος της αριστερής ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto, που στο σημερινό πρωτοσέλιδό της γράφει «Μυθικός» με μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με υψωμένη τη γροθιά σε κόκκινο φόντο.

 Στο κεντρικό κείμενο της εφημερίδας αναφέρεται «δυνατή αποστολή», τη στιγμή που η Αριστερά πανηγυρίζει και η Ευρώπη πανικοβάλλεται.

Την ίδια στιγμή, οι Times αναφέρουν πως η Ευρώπη έχει συγκλονιστεί από την ελληνική επανάσταση κατά της λιτότητας, ενώ στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα φωτογραφία απεικονίζει τη χαρά των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική νίκη.

Από την άλλη η δωρεάν εφημερίδα Metro στο πρωτοσέλιδό της γράφει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση εφόσον οι Έλληνες «σνομπάρουν το πακέτο σωτηρίας των Βρυξελλών».

Οι International New York Times κυκλοφορούν με φωτογραφία από ενθουσιασμένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, το βρετανικό περιοδικό The Economist κυκλοφορεί με γράφημα που εξηγεί την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τρόπο με τον οποίο «ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κατά της λιτότητας κατέκτησε την Ελλάδα».


Reuters: «H Ελλάδα απέρριψε τη λιτότητα»

«H Ελλάδα απέρριψε τη λιτότητα», γράφει το Reuters επισημαίνοντας ότι, το επόμενο βήμα του Αλέξη Τσίπρα, του νικητή των χθεσινών εκλογών, είναι ο σχηματισμός μιας σταθερή κυβέρνησης.

«Ο Έλληνας ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα προσπαθήσει να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση που θα κληθεί να συνεργαστεί με τους ξένους πιστωτές και να αντιστρέψει τα χρόνια επώδυνων μέτρων λιτότητας». Ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το μικρό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτίθεται στο μνημόνιο.

Le Monde: «Μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα στην χαρά και την ανασφάλεια, το φόβο»

«Έστω κι αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την παραμονή στο ευρώ και έχει μετριάσει τη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, η ανάδειξή του σε πρωθυπουργό παραμένει η εντονότερη αμφισβήτηση του πώς διαχειρίζεται η Ευρώπη την κρίση», γράφει από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Υπό τον τίτλο: «Μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα στην χαρά και την ανασφάλεια, το φόβο», η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει τις αντιδράσεις των χωρών στη γηραιά ήπειρο.

Le Point: «Eίμαι ΣΥΡΙΖΑ, μία περίεργη επιδημία»

«Eίμαι ΣΥΡΙΖΑ, μία περίεργη επιδημία»,σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό «Le Point» και αναρωτιέται τους λόγους για τους οποίους έχει τόσο μεγάλη απήχηση η Ριζοσπαστική Αριστερά στα γαλλικά αριστερά κόμματα τα οποία έσπευσαν να ταχθούν από την πρώτη στιγμή υπέρ του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, το ιταλικό πρακτορείο Ansa στην ισπανόφωνη του έκδοση αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο «Τσε Γκεβάρα της Ελλάδας», με στόχο να σταματήσει η πολιτική λιτότητας που έχει φθείρει τον ελληνικό λαό. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων, τον τελευταίο καιρό ο Τσίπρας είχε υιοθετήσει μία πιο μετριοπαθή στάση, χαμηλώνοντας τους τόνους και δηλώνοντας πως επιθυμεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές. Βέβαια, προσθέτει ότι οι επικριτές του υποστηρίζουν πως κάνει ό,τι κάνει για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και ισχυρίζονται πως οι υποσχέσεις του δεν είναι ρεαλιστικές, καθώς οι «συνταγές» θα μπορούσαν να αναστείλουν την οικονομική ανάπτυξη.

 

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1